Citati - izreke
Najveća baza citata, izreka, poslovica i mudrih misli

Ako čovjek može napisati bolju knjigu, održati bolju propovijed ili načiniti bolju mišolovku nego susjed, premda gradi kuću u šumi, svijet će do njegovih vrata utrti stazu.


Postani neophodan svijetu i čovječanstvo će ti dati kruha.


Mir samome sebi možeš stvoriti samo ti.


Dar zbog samog dara kič je i obična predstava. Nadarenost koja djeluje s radošću u svrhu ostvarivanja univerzalne istine posjednika uzdiže do nove razine moći u ulozi dobročinitelja.


Čovjek je neznatno biće kad radi sam i za sebe, no kad oglašava zakone ljubavi i pravde, nalik je Bogu.


Svi uspješni ljudi slagali su se u jednom - bili su kauzalionisti. Držali su da se stvari ne razvijaju ovisno o sreći, nego prema zakonima; da ne postoji slaba ili napukla karika u lancu koji povezuje prvu i posljednju stvar.


Prijatelja možeš imati jedino ako si prijatelj.


Velika je i središnja istina svemira da je duh taj beskrajni život i snaga koja je temelj svega; to samopostojeće načelo života od kojeg je poteklo sve i ne samo od kojeg je sve poteklo, nego od čega sve neprestano proistječe. Ako postoji pojedinačni život, nužno mora postojati i neiscrpan izvor života iz kojeg on dopire. Ako postoji odlika ili snaga ljubavi, u njezinoj pozadini mora postojati i sveznajući izvor iz kojeg dolazi. Jednako vrijedi i za mir, i za snagu, i za ono što nazivamo materijalnim dobrima.


Loš svijet popravit ćemo stvaranje dobrog svijeta.


U kola upregni zvijezdu!


U čovjeku se nalazi duša potpunosti; mudra tišina, univerzalna ljepota, s kojom je jednako povezan svaki dio, svaki djelić; vječno Jedinstvo.


Povjerenje u samoga sebe je prva tajna uspjeha.


Neka nas priroda pouči o svom radu, jer ide uvijek najkraćim i najbržim putem.


U odgoju svakog čovjeka postoji doba, kada dolazi do uvjerenja da zavist nije ništa drugo već neznanje.


Kad god čovjek počini zločin, Bog pronađe svjedoka ... Svaki skriveni zločin ima svog izvjestitelja.


Ljubav, koja je sama bit Boga, ne postoji zbog lakoće i nepostojanosti, nego zbog ukupne čovjekove vrijednosti.


Život je niz iznenađenja.


Sama nadarenost ne napravi spisatelja, za knjigu mora biti još i čovjek.


U pogledu pića može se reći to, da ono najprije pijanca otklanja iz društva, a onda sa svijeta.


Povjerenje u samoga sebe je prva tajna uspjeha.


Ljubav je sveprisutna u prirodi kao motiv i kao nagrada.


Sve što postoji u svijetu, sve poznato ili što bi trebalo biti poznato, vješto je ugrađeno u tkivo čovjeka, u tkivo žene.


Svaka je duša nebeska Venera svakoj drugoj duši. Srce ima svoje dane odmora i svoje dane slavlja ...


... strast ima snagu i nad ljudskom prirodom. Ona širi osjećaj; klauna čini nježnim, a kukavici daje hrabrost. U najjadnije i najprezrenije ona unosi srce i hrabrost da se suprotstave svijetu, samo ako ih podsjeti na voljeno biće. Jedno biće daje drugom, ali još više daje sebi njega samog. On je nov čovjek, s novim opažanjima, novim i jasnijim namjerama i s religioznom ozbiljnošću u karakteru i ciljevima. On više ne pripada svojoj obitelji i društvu. On je nešto. On je osoba. On je duša.


Sve što sam vidio uči me da imam povjerenja u ono što nisam vidio.


Um može promišljati svoju misao kroz vrijeme i ne steći toliko samopoznavanja koliko će ga podučiti strast ljubavi u samo jednom danu. Tko poznaje sebe prije nego što uzdrhti ogorčen nasiljem ili čuje uvjerljiv govor ili podijeli ganuće tisuća u nacionalnom slavlju ili uzbuni? Nijedan čovjek ne može datirati unaprijed svoje iskustvo ili pogoditi koju će sposobnost ili osjećaj otključati novi predmet, ništa više nego što može danas nacrtati lice osobe koju će sutra vidjeti prvi put.


Čovjek je neznatno biće kad radi sam i za sebe, no kad oglašava zakone ljubavi i pravde, nalik je Bogu.

Ralph  Waldo  Emerson